Opis książki: Świadome Odżywianie – Świadome Życie
Ludzkość od zarania dziejów szuka sposobu na długie, szczęśliwe życie, zdrowe odżywianie. Zgłębiając temat zainteresowałam się szczególnie dietą nisko węglowodanową. Na podstawie wiedzy ścisłej z biochemii, dietetyki, publikacji naukowych, licznych badań, podstaw żywienia człowieka i doświadczeń lekarzy oraz naukowców takich jak : lek.med. Jan Kwaśniewski, lek.med. Wolfgang Lutz, prof.dr hab.Tadeusz Trziszka, prof. Grażyna Cichosz, prof. dr hab. inż. Stanisław
Wiąckowski, lek.med. Jan Pokrywka, lek.med. William Dawis oraz Lekarzy Optymalnych i innych Ludzi Myślących powstała ta książka.
W książce znajdziemy: podstawy dietetyki, przepisy, jadłospisy, tabele wartości odżywczych produktów, naukę bilansowania jadłospisu, naukę wyliczania Złotej Proporcji oraz wszystkie potrzebne informacje, by rozpocząć Żywienie Optymalne dr Jana Kwaśniewskiego. Jest też troszeczkę o pracy z świadomością, emocjami, umysłem i pozytywnym myśleniu.
Jest to połączenie diety nisko węglowodanowej, zachowującej zasady równowagi kwasowo – zasadowej, bezglutenowej, lekkostrawnej. Szczególną uwagę należy zwrócić na ewentualnie nietolerancje, alergie pokarmowe i odstawić pokarmy alergiczne np. gluten czy białko mleka krowiego po wcześniejszym zdiagnozowaniu nietolerancji pokarmowych (testy do samodzielnego wykonania do kupienia w aptece). Wszystko to mieści się w granicach Złotej Proporcji Żywienia Optymalnego lek. med. Jana Kwaśniewskiego.
Świadome Życie
Dla utrzymania zdrowia na wszystkich płaszczyznach potrzebna jest praca z Ciałem, Umysłem i Duchem (CUD) . Aktywność fizyczna, sposoby relaksacji w celuradzenia sobie ze stresem, dbanie o czystość wód, powietrza, o środowisko naturalne, siebie i drugiego człowieka to nasz obowiązek. Żywienie jest jednak podstawowym czynnikiem wpływającym na pozostałe. Prawidłowa czynność umysłu i zdrowie to dar jaki dostaniemy po wprowadzeniu prawidłowego odżywiania pokrywającego pełne zapotrzebowanie organizmu na najlepsze białko, najlepsze źródło energii – tłuszcz, węglowodany w ściśle określonej ilości oraz witaminy i składniki mineralne zawarte w pożywieniu.
Odżywianie nisko węglowodanowe przynosi najszybciej wyzdrowienie lub poprawę stanu zdrowia w: cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy, chorobach przewodu pokarmowego, wątroby, zwyrodnieniowych, neurastenii, chorobach wrzodowych, otyłości, migrenach, astmie, RZS, ZZSK, SM, Buergera, łuszczycy, bielactwie, tarczycy, niepłodności, problemach hormonalnych, kobiecych, depresji, problemach emocjonalnych, epilepsji, ADHD, problemach z nauką. Żywienie nisko węglowodanowe jest najlepszą profilaktyką przeciw nowotworową. Następuje poprawa wzroku, wzmocnienie odporności na choroby infekcyjne, wzrasta odporność psychiczna, uzyskujemy prawidłową wagę, wzrasta energia, radość życia i optymizm.
Najistotniejszym jest, by jak najbardziej odżywcze składniki pokarmowe skondensować w jak najmniejszej objętości posiłku. Ważne jest, by odżywiać się najwartościowszym pokarmem a nie „wypychać -zapychać żołądek śmieciami”. Istotne jest, by żywność była od rolników ekologicznych z naturalnych upraw. Często patrząc na małe stoisko ze zdrową żywnością w markecie pytam się – co to jest to pozostałe 90% sklepu, czy to „trucizna masowego rażenia?”, skoro ten mały regał to zdrowa żywność. A może to tylko droga żywność?…..Odpowiedź każdy musi dać sobie sam i wyciągnąć wnioski… To my ludzie tak zorganizowaliśmy ten świat (nie zwierzęta ani nie kosmici!!! ). Więc to my ludzie powinniśmy przywrócić ziemi i przyrodzie należny szacunek i równowagę. A wówczas ziemia da nam wszystko czego potrzebujemy.
Dobranie indywidualne ilości dobowej: białka, tłuszczu i węglowodanów a wraz z tym witamin i minerałów oraz zastosowanie tego w codziennym życiu przyniesie korzyści w postaci zdrowia. Wiedzę nie wystarczy zdobywać – jeszcze trzeba ją zastosować.
-
Świadome Odżywianie – Świadome Życie50,00 zł